Recensies

"Geef pensioenfondsen ruimte om met actief beleid uit het dal te komen" - Financial Investigator (najaar 2013)

‘Geef pensioenfondsen meer kans’ [deel 1] [deel 2] - Eindhovens Dablad (woensdag 8 Januari 2014)

Belangwekkend boek over de financiële sector in Nederland en de wijze waarop met risico wordt omgegaan. Frits Bosch neemt geen blad voor de mond en bespreekt op een speelse manier kernzaken binnen de financiële wereld. Het kan beter: het risicobegrip dient aangepast te worden, het toezicht moet minder belastend en strikt te zijn, het gedrag is veelal ‘overconfident’ en het ethisch besef is vaak ver te zoeken. De institutionele sector bevindt zich in een lastige positie. Vooral pensioenfondsen komen maar moeilijk uit het dal en de spelers komen niet tot overeenstemming. Het kan nog ten goede keren, maar dan nu wel snel en goed doorpakken. Bosch geeft aanbevelingen hoe een draai ten goede gemaakt kan worden. ‘Must have’ boek!

Dr Louis Thörig, MBA, Vrije Universiteit, thesis begeleider.
Lees zijn complete recensie

 

Risico’s goed managen om financiële crises te vermijden. Hans Rademaker recenseert.

In de wereld van vermogensbeheer en financiële markten wordt het begrip Risico te pas en te onpas gebruikt. Het is een containerbegrip geworden waar iedereen zijn eigen interpretatie aan toekent. Daarom leiden discussies over Risico’s en het managen daarvan voortdurend tot misverstanden en spraakverwarring. Ook appelleert Risico bij de meeste mensen aan iets negatiefs wat zo snel mogelijk moet worden afgedekt of vermeden. Risico heeft dus ook te maken met gedrag van individuen en hoe op het gebruik wordt toegezien. Auteur Frits Bosch heeft er voor gekozen de elementen: risico, gedrag (behavioral in zijn woorden) en toezicht aangevuld met ethiek samenhangend te beschrijven in zijn recente boek ‘Dat is het risico!’.

Hans Rademaker, lid van de Management Board van Robeco
Lees zijn complete recensie

 

Het is een aardig boek. Trek je niet te veel aan van mijn wat ongenuanceerde opmerkingen over de volgens mij soms wat stevige uitspraken die jij doet. Als je te veel relativeert en verwatert dan werkt de formule niet meer. En wat betreft de principes: ik hanteer het uitgangspunt dat je die overboord moet gooien voordat ze dogma's worden.

Gerald Santing, Managing, voorheen Director Markets van de Dubai Financial Services Authority en voorheen directeur bij AFM

 

“Een uitstekend boek. Ik hoop dat de financiële sector hier goede nota van neemt”

Leopold van Dijk, directeur van Leopold Consult, deskundig op het terrein van beoordeling van bedrijfsrisico’s

 

“Dit is een interessant en goed leesbaar boek”

Eelco Ubbels, directeur van Alpha Research.

 

“Een prettig geschreven, informatief boek”

Feike Goudsmit, directeur institutioneel vermogensbeheer Threadneedle Investments Benelux